Wat is veiligheidsglas?
Veiligheidsglas of veiligheidsbeglazing, ook wel letselwerende beglazing genoemd, is de algemene benaming voor glas dat een letselwerend breukgedrag heeft.
Standaard glas oftewel floatglas heeft de eigenschap dat er bij breuk grote scherpe scherven ontstaan. Dit breukgedrag kan leiden tot ernstig persoonlijk letsel zoals gevaarlijke snijwonden. Er zijn ook glassoorten waar bij breuk geen risico is op ernstig letsel. Deze glassoorten hebben een letselwerend breukgedrag.
Wanneer glas veligheidsglas genoemd mag worden, is in een norm (NEN 3569) vastgelegd. Op basis daarvan kunnen twee soorten veiligheidsglas onderscheiden worden:
Gehard glas:
Thermisch gehard veiligheidsglas is floatglas dat extra thermisch is behandeld. Het floatglas wordt eerst verhit bij meer dan 600°C en vervolgens bij een zorgvuldig gecontroleerde snelheid snel afgekoeld. Hierdoor krijgt het glas zijn speciale eigenschappen. Bij breuk valt gehard glas in kleine veilige korrels uiteen die geen ernstig letsel veroorzaken. Voorbeelden van toepassing met thermisch gehard veiligheidsglas zijn bijvoorbeeld; zijruiten van auto’s, bushokjes, hardglazen deuren, etc. Het voordeel van thermisch gehard veiligheidsglas is dat het ook bestand is tegen grotere temperatuurverschillen dan “gewoon” floatglas.
Gelaagd veiligheidsglas:
Gelaagd veiligheidsglas bestaat uit minimaal 2 glasbladen met daartussen een taaie kunststof folie (meestal een PVB folie). Deze folie zorgt ervoor dat bij breuk het glas bij elkaar wordt gehouden. Hierdoor ontstaan er bij breuk geen gevaarlijke scherven en is er dus geen risico op ernstig letsel. Gelaagd veiligheidsglas heeft als voordeel dat de ruit bij breuk niet uiteen valt, maar één geheel blijft. Hierdoor ontstaat er bij breuk dus ook geen grote opening.
Bron: www.kenniscentrumglas.nl

Veel gestelde vragen
Hoe is HR++ glas te herkennen?
Hoe moet rookwerende beglazing geplaatst worden?
Hoe worden krassen in glas beoordeeld?
Hoe wordt de glasmaat van een klepraam berekend?
Is het overschilderen van kitvoegen verplicht?
Is markering van brandwerend glas verplicht?
Mag er folie geplakt worden op isolerend dubbelglas?
Moet volgens NEN 3569 aan 1 of 2 zijden veiligheidsglas toegepast worden?
Waardoor treedt kleurverschil op?
Wat is interferentie (kleurvlekken)?
Welk type glas voldoet aan weerstandklasse 3 volgens NEN 5096?
Welke eisen gelden voor enkelglas als moet worden voldaan aan weerstandsklasse 2 volgens NEN 5096?
Welke garantie is er op isolerend dubbelglas?