Welke garantie is er op isolerend dubbelglas?
Garantie op isolerend dubbelglas
In het algemeen geeft een fabrikant tien jaar garantie op isolerend dubbelglas, HR, HR+ en HR++ beglazing. Deze garantie geldt uitsluitend voor het volledig dicht zijn van de eenheid. Dit betekent dat het doorzicht niet wordt verminderd door inwendige aanslag, condensatie, stof of aantasting van de coating tussen de glasbladen. Aan deze garantie is een aantal voorwaarden verbonden. Naast de voorwaarden met betrekking tot de plaatsing en de samenstelling van de beglazing, wordt ook de verplichting van goed onderhoud door de eigenaar genoemd.
Wanneer zich een defect voordoet binnen de garantieperiode, zal gekeken moeten worden waardoor het defect is ontstaan. Dit kan zijn door:
> een productiefout,
> een plaatsingsfout of
> onvoldoende onderhoud.
Productiefout in de beglazing
Wanneer het om een productiefout gaat die onder de garantievoorwaarden van de beglazing valt, zal de fabrikant een nieuwe ruit leveren aan de glaszetter of het montagebedrijf. Dit is ook vooraf aangegeven in de garantievoorwaarden. De extra kosten voor het vervangen van de beglazing door de glaszetter of het montagebedrijf komen voor uw rekening. Belangrijk is wel dat dit van tevoren is vastgelegd in de overeenkomst en/of garantiebepalingen.
Plaatsingsfout
Als degene die de beglazing heeft geplaatst een fout heeft gemaakt waardoor de beglazing binnen tien jaar defect raakt, is diegene volledig aansprakelijk. Zowel de vervangende beglazing als het plaatsen daarvan komen dan voor zijn rekening.
Onvoldoende onderhoud en veranderingen
Wanneer onvoldoende onderhoud is gepleegd en dit aanwijsbaar de oorzaak is van schade aan de isolerende beglazing, dan zijn de kosten voor de vervangende beglazing en het plaatsen daarvan voor uw eigen rekening. Ook bij veranderingen of wijzigingen aan de beglazing die de oorzaak zijn van eventuele schade, bent u verantwoordelijk voor alle kosten.
Wat te doen bij een klacht?
U dient altijd het garantiebewijs en de gegevens te bewaren van de glaszetter of het montagebedrijf van de beglazing. Mocht uw beglazing binnen de garantietermijn een defect vertonen, dan kunnen zij voor u nagaan of uw klacht binnen de garantie van de fabrikant valt. In het algemeen staat op de afstandhouder tussen de glasbladen de productnaam en productiedatum van de beglazing. Zo weet u van welke fabrikant de beglazing is en wanneer de beglazing geproduceerd is. Maak vooraf duidelijke afspraken over de eventuele kosten voor het vervangen van de beglazing. Zo komt u niet voor verrassingen te staan. Ook defecten die binnen de garantie vallen, brengen immers kosten met zich mee.
Bron: www.kenniscentrumglas.nl
Veel gestelde vragen
Hoe is HR++ glas te herkennen?
Hoe moet rookwerende beglazing geplaatst worden?
Hoe worden krassen in glas beoordeeld?
Hoe wordt de glasmaat van een klepraam berekend?
Is het overschilderen van kitvoegen verplicht?
Is markering van brandwerend glas verplicht?
Mag er folie geplakt worden op isolerend dubbelglas?
Moet volgens NEN 3569 aan 1 of 2 zijden veiligheidsglas toegepast worden?
Waardoor treedt kleurverschil op?
Wat is interferentie (kleurvlekken)?
Welk type glas voldoet aan weerstandklasse 3 volgens NEN 5096?
Welke eisen gelden voor enkelglas als moet worden voldaan aan weerstandsklasse 2 volgens NEN 5096?
Welke garantie is er op isolerend dubbelglas?