Lamineerproces

Gelaagd glas

Gelaagd glas is een type veiligheidsglas waarbij twee of meer glasplaten met een folie permanent aan elkaar worden gehecht. Bij breuk blijft het glas aan deze folie kleven. Daardoor ontstaan er geen scherpe scherven waar men zich aan kan verwonden. Daarnaast is gelaagd glas geschikt voor constructies waarin doorvalveiligheid of inbraakwerendheid moet worden gewaarborgd.

Bij het plaatsen van (veiligheids)glas in gebouwen moet rekening gehouden worden met bepaalde normen. Afhankelijk van de gestelde eisen, kunnen wij een toepassing op maat maken.

Bij CURA Glass zijn wij trots op onze flexibele lamineerlijn. Hiermee maken wij ons eigen CURA Safe gelaagd glas.

Stap 1: opleggen

De eerste stap is glas op de lamineerlijn leggen. Onze robot legt het glas op de kieptafel. Terwijl de kieptafel het glas richting de tweede stap stuurt, pakt de robot de tweede glasplaat op.

Stap 2: Wassen

Het eerst station van de lamineerlijn is de wasmachine. Hier worden de glasplaten zorgvuldig gewassen zodat er geen stofdeeltjes, haren of ander vuil tussen het laminaat terecht kan komen.

Stap 3: Stapelen

Als de eerste glasplaat is gewassen, legt de lamineerlijn de gekozen folie(s) op de glasplaat. Vervolgens wordt de tweede, gewassen glasplaat erop gelegd. Dit wordt herhaald tot de gewenste samenstelling is gemaakt.

Stap 4: Snijden

De folie tussen de glasplaten wordt niet geheel op maat opgelegd. Daarom wordt de combinatie verder de lamineerlijn ingestuurd waar scherpe mesjes de langs de randen van de glasplaten de folierestanten mooi wegsnijden.

Stap 5: Verwarmen

Vervolgens wordt de combinatie door drie ovens geleid. Door verhitting hecht de folie alvast aan de glasplaten en zit de combinatie dus aan elkaar vast. Als het glas uit de ovens komt wordt de kerntemperatuur gemeten om vast te stellen dat de samenstelling goed gehecht is.

Stap 6: Afpakken

Nu de combinatie is gehecht, kan deze van de lamineerlijn worden afgetild en op een autoclaaf kar worden gezet. Hier blijft de combinatie staat tot hij in de autoclaaf kan, de laatste stap.

Stap 7: Autoclaaf

In deze laatste stap wordt de combinatie onder een druk van maar liefst 14 bar in 3 uur permanent aan elkaar gehecht. Als de combinatie uit de autoclaaf komt is het klaar om verzonden te worden of eventueel verder bewerkt te worden.